Investeren in duurzame inzetbaarheid
Investeren in duurzame inzetbaarheid is een gezamenlijk belang. Daarvoor bieden sociale partners ruimte in de cao á la carte. Werknemers kunnen zo gebruik maken van een budget in de vorm van tijd of geld.
Een leven lang leren
Door steeds snellere veranderingen in de werkomgeving is het van belang dat werknemers hun competenties en vakkennis (kunnen) blijven ontwikkelen. Zo houden ze hun waarde op de arbeidsmarkt op peil. En werkgevers zijn er zeker van dat de kennis binnen hun bedrijf up-to-date blijft.
Andere vormen van duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid gaat verder dan alleen training en scholing. Ook het opnemen van bijvoorbeeld (zorg)verlof om de balans tussen werk en privé te versterken en mogelijkheden voor mantelzorg behoren tot duurzame inzetbaarheid en zijn ondergebracht in de cao.
Wensen en mogelijkheden bespreken
Werkgevers en werknemers kunnen elkaar versterken door duurzame inzetbaarheid periodiek mee te nemen tijdens (functionerings)gesprekken. Tijdens deze gesprekken kunnen de wensen en mogelijkheden worden besproken en duidelijke afspraken worden gemaakt.
FKB gaat voor duurzame
inzetbaarheid
De Stichting Fonds Kollektieve Belangen Texielgroothandel (FKB) is een samenwerkingsverband tussen werkgeversorganisatie SCTX en werknemersorganisaties De Unie, FNV en CNV Vakmensen.